.
Biorezonantna terapija
Terapijske indikacije
Astma
Intolerancija na hranu
Polenska kijavica
Mršavljenje
Mikoze - Kandida
Poleni
Bahove cvetne esencije
Pušenje
Istraživačke studije
Aditivi
Homeopatija
Pet elemenata
Alergeni
Dijagnostički setovi
Terapijski programi
Bicom čip
BICOM minerali i ulje
Istorijat BRT
Sertifikati
Literatura
Linkovi
Intolerancija na hranu
Intolerancija na hranu je pojava neželjenih reakcija organizma na neku vrstu hrane ili njen sastojak.
Javlja se svaki put kada se hrana jede, a naročito ako se konzumiraju veće količine.
Intolerancija na hranu nije isto što i alergija na hranu, jer se ne aktivira imuni sistem. Nije isto niti ima iste mehanizme kao trovanje hranom koje je prouzrokovano bakterijskim toksinima, virusima ili parazitima. Intolerancija na hranu ne podrazumeva ni psihološke reakcije na hranu.
ŠTA JE IZAZIVA?
* Zapaljenje disajnih puteva usled neadekvatnog oslobađanja medijatora alergijske reakcije: histamina, citokina, lipidnih medijatora.
* Suženje disajnih puteva zbog bronhospazma, edema sluzokože bronhijalnog sistema, žilavog bronhijalnog sekreta (dyscrinia).
* Poremećaji oksigenacije zbog neadekvatne ventilacije i perfuzije, a kod teškog astmatičnog napada dolazi do hiperkapničkog prestanka disanja.
Intolerancija na hranu nastaje kada telo nije u stanju da toleriše određenu vrstu hrane.
To nastaje zbog toga što što telo ne proizvodi dovoljno određene hemijske supstance ili enzime koji su neophodni za njihovu razgradnju.
Tako je, na primer, jedan od najčešćih tipova je intolerancija na kravlje mleko. Kravlje mleko sadrži jednu vrstu šećera koji se zove laktoza. Mnogi ljudi imaju manjak enzima laktoze.
Tako se šećer iz mleka ne može razgraditi na niže, jednostavnije šećere koji se mogu resorbovati u krvotok. Simptomi koji se javljaju daju iste simtome kao bolest iritabilnih creva.
Poznat je i opisan nedostatak enzima alkohol dehidrogenaze. Pijenje i najmanje količine alkohola, kod ovih ljudi, dovodi do tegoba kao što su mučnine, povraćanja, glavobolja.
Neki ljudi imaju neželjene reakcije na konzervanse i aditive koji se nalaze u većini namernica iz industrijske proizvodnje kao što su sulfati, benzoati ili salicilati, glutamat, kofein, tartrazine i drugi.
Nedostatak određenog enzima u organizmu može dovesti do nagomilavanja toksičnih produkata i histamina, koji tada oponašaju simtome allergijskih reakcija. To se zove "pseudo-alergijska reakcija".
KOJI SU SIMPTOMI?
Obično ne znamo koju vrstu hrane ne tolerišemo, ali tegobe koje možemo imati mogu biti nadimanje i bolovi u trbuhu, promene u stolici, vrtoglavivce, glavobolje i to nakon konzumiranja određene vrste hrane. Tegobe se mogu javiti satima, ali i danima nakon konzumiranja takve vrste hrane. Ozbiljnost simptoma varira u zavisnosti od količine enzima koju imamo u organizmu i količine hrane koju smo konzumirali.
Mogu se javiti umor, migrena, bolovi u zglobovima i mišićima. Jedan od simptoma može biti i astma, ali i pojava depresije. Svakako, da pomenemo, da je intolerancija na hranu jedan od uzorka i pojavi gojaznosti.
TEST INTOLERANCIJE NA HRANU
U našoj ordinaciji možete uraditi test intolerancije na hranu BICOM aparatom. Metoda je bezbolna. Nije potreban uzorak krvi. Testira se preko 150 životnih namirnica. Rezultate dobijate nakon sat vremena koliko traje kompletna dijagnostika. U dogovoru sa lekarom-teraputom, možete se dogovoriti za terapijski tretman.
TERAPIJA
Terpija BICOM apartom omogućava da se koriguje intolerancija na hranu. Za vreme terapijskih tretmana nije dozvoljen unos namirnica koje vaš organizam ne toleriše. Tokom terapije gube se simtomi i nelagodnosti koje ste imali ranije.
Povoljan terapijski efekat se postiže najčešće nakon tri meseca, a najduže za šest meseci. To znači da Vaš organizam sada toleriše namirnice i da više nećete imati tegobe.
Ukoliko koristite neke od suplemenata, kao što su na primer vitamini, dodaci ishrani ili alopatski lekovi, možete ih poneti sa sobom kako bi proverili Vašu toleranciju na preparat koji koristite.