Prevencija


Sprečavanje alergijske reakcije zavisi od toga koju vrstu alergije imate. Opšte mere uključuju sledeće:

- Izbegavajte poznate okidače. Čak i ako ste poceli da uzimate simptomatske antialergijske lekove, ipak morate da se trudite da izbegnete okidače. Zajednički okidači uključuju cestice alergena u vazduhu na otvorenom, kod kuće ili na poslu, i određene namirnice, insekate ili liekove. Neke alergijske reakcije se aktiviraju ili pogoršavaju na ekstremnim temperaturama ili pri jakom emocionalnom stresu.

- Voditne dnevnik alergijskih simptoma. Kada pokušavate da identifikujete sta vam izaziva ili pogorsava simptome alergije, pokušajte da pratite sve vaše aktivnosti, i zapišite ono što se vama ucini da pomaze ili pogorsava stanje. To može da bude od pomoci I vasem doktoru kako bi se brze detektovali izazivaci I okidaci a time I primenile najbolje mere za sprecavanje I lecenje alergije u konkretnom slucaju.

- Nosite medicinsku alert narukvicu. Ako ste ikada imali tešku alergijsku reakciju, narukvica medicinski alert (ili ogrlica) omogućava da drugi ljudi znaju da imate ozbiljne alergije i u slučaju da se one pojave (naprimer anafilaksija sa gubitkom svesti) mogu odreagovati na pravi nacin.Prijatelji Centra